Demokrati = folkets röst

Så nu är läget så att Alliansen fick 173 mandat
De röda fick 156
och SD fick 20

Eftersom att De borgliga inte fick egenmajoritet så är det enda som kvarstår talmansrundan. Denna runda innebär att de olika partierna ska övertala varandra om vem som får majoriteten. Moderaterna vill ha ett samarbete med en av de röda som ni säkert har hört och det är miljöpartiet.

Anledningen till varför Moderaterna vill ha ett samarbete med miljöpartiet är för att de inte vill släppa in SD och att de ska ha lika mycket påverkan som en hovmästare har. Alltså skulle moderaterna ha ett stödparti som skulle samarbeta med alliansen.

Det är lätt för oss att tänka men sätt ihop alla partierna och jobba emot rasisterna (SD) men det är ju egentligen inte så lätt. VIlken betydelse skulle miljöpartiet ha vid nästa valrörelse om dem gick över till alliansen? Skulle det inte bli så att de skulle tappa sitt förtoende hos sina väljare. Om man ska samarbeta med ett annat parti från en annan sida så måste man tänka på vilka samhällsintressen de olika partierna har. 

Jag menar Alliansen vill bygga ut kärnkraft medan miljöpartiet är helt emot detta. Hur skulle de kunna samarbeta i såna här samhälsfrågor? 

Men sen vill man ju tänka att hellre att en av våra röda går över till de blå bara denna gång då det är kris för att stödja moderaterna istället för ett rasistisk parti. Men om detta nu inte funkar så kommer regeringen att bli beroende av SD. De har ju inget annat val.  

Så nu är frågan hur sak vi förhindra detta? Demokrati borde spela in mer roll här än vad det har gjort. Folkets röst. Jag menar skulle alla 474 267 som stödjat kampanjen vi gillar olika röstat för ett samhälle där alla är välkommna att stanna och komma så skulle jag kunnat kalla det för demokrati. Där Hela sverige röstar antingen för eller emot SD. Dem resultaten skulle jag vilja se. Inte de ynkla 1/5 rösterna de fick även om 1/5 är väldigt mycket och chockerande för ett land som Sverige.



Kommentarer
Postat av: Joakim

Personligen tror jag att det är farligt att fokusera för mycket på SD. Det är en skam att SD sitter i vår riksdag, men vi får inte glömma varför de sitter där: på grund av hur omänskligt och alienerande vårt samhälle gör, och på den nyliberala politik som förs. Personligen föredrar jag nästan att alliansen samarbetar med SD, då visar de sina sanna värderingar och allt blir tydligare inför nästa val. Om de rödgröna partierna samverkar med högern finns en risk att deras sammanhållning försvagas och moderaterna kan agera powerbroker under lång tid framöver.

2010-09-26 @ 20:39:36
URL: http://joakimwendell.blogspot.com
Postat av: purple

Eller... så kan vi ha minoritetsregering. dvs att alliansen fortsätter med sina 173 mandat. Sverige har faktiskt haft minoritets regering tidigare och det har inte varit så farligt!!!

Men de blå kommer att sammarbeta med SD ska ni se. majoriteten av SD:s kandidater är trots allt gamla moderater, så .....

2010-09-26 @ 21:13:23
Postat av: Luisa

JOakim! Ja derödrgöna kommer försvagas om de är så att de någon gång skulle ha ett samarbete med alliansen. FÖrtoendet skulle krossat och de skulle nog tappa oerhört många röstera fler än de gjort denna gång. Men jag ser hellre det än ett parti som SD samarbeta med moderaterna.



Sedan håller jag med dig till 100 Purple jag skulle också vilja att moderaterna skulle regera vårt land med sina 173 mandat. Fattar inte varför de inte disskuterar det? OCh sen till nästa gång så kan vi alla som står för rättvisa rösta ut SD! OCh Moderaterna för övrigt. Jag tycker vi ska gå tillbaka till hur sverige var förut när olof Palme regerade och tog vårt land till topp. Den sorts av demokrati skulle jag vilja se och vara med om.

2010-09-26 @ 23:54:39
Postat av: Joakim

Jo, det troligaste är att alliansen har en minoritetsregering och stöder sig på olika partier i olika frågor, precis som socialdemokraterna gjort tidigare.



Purple har rätt i att en minoritetsregering i sig inte är så farligt, men frågan är i slutänden vilken politik regeringen för. Vi har sett vad alliansen för för politik, och i det senaste valet såg vi den direkta konsekvensen av den förda politiken i SD:s intåg i riksdagen. Om vi fokuserar enbart på symptomet (SD:s intåg) missar vi att behandla sjukdomen (högerregeringen). Den tänkta och troliga lösningen, en alliansminoritetsregering, kommer att leda till att samma politik som tidigare förs, utan att SD på något sätt hamnar i ansvarsposition. Det tror jag kommer leda till ett starkare SD, en starkare höger och en försvagad vänster.

2010-09-27 @ 07:59:09
URL: http://joakimwendell.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0