Att vara kvinna i länder som Oman.

I Medelhavsområdet så är en manlig och kvinnlig värld väldigt tydlig. Männen förklarar sin dominans över kvinnorna genom att skylla på religionen, islam och traditioner. I Oman så är män och kvinnors roll olika där de har olika uppgifter. Kvinnors roll ska då vara ödmjuka, respektfulla, lojala och lydiga. I denna samhälle så är det mannen som bestämmer om hustrun får besöka vänner eller ha ett arbete utanför hemmet. Männen förväntas alltså att vara självständiga, auktoritära och dominerande. I många delar i världen så är kvinnan underordnad mannen och många av männen och kvinnors beteende styrs av kulturen. ( Obeservera i många inte alla)

 

I såna länder som Oman så är det oftast så att mannen är familjens överhuvud, det är han som bestämmer om familjens behov av att ha kontakt med den yttre världen så som vänner och släkt. Kvinnans status är då oftast kopplat till mannens. Kvinnans ansvar är hemmet och barnet och i många u-länder så ansvarar kvinnorna även för jordbruket. Inom vissa kulturer så får inte kvinnor ha samma sorts jobb som männen har. Kvinnor i Oman tillåts exempelvis inte att arbeta i samma arbetsplats där de kan träffa på män. För det mesta så är kvinnors vardag i i-länderna fyllda med hårt arbete där de måste ta hand om hemmet, barnen och samtidigt ta hand om jordbruket. Inom dessa samhällen är det svårt att gå emot sin mans talan eftersom att det är en del av deras kultur och religion. Man kan inte påstå att kvinnorna inte påverkas av dessa samhällen där männen härskar över kvinnorna. Att aldrig kunna säga vad de tycker, att aldrig kunna leva rättvist och att aldrig kunna vara människa med egna beslut om vad man vill och inte ska göra är något som jag tror ingen kvinna vill leva med. Finns det någon kultur där kvinnan är överordnad mannen? Det är näst intill omöjligt att hitta ett samhälle där kvinnor härskar över männen. Men samhällen där männen dominerar över kvinnor finns det gott om. Ett matriarkaliskt synsätt innebär ett samhälle där kvinnorna har den politiska makten. Hur skulle vårt samhälle då se ut om kvinnorna tog övertag över männen? Skulle vi då tvinga dem att bära slöja?, tvinga dem att stanna hemma och ta hand om hemmet, jordbruket och barnen medan vi var ute och umgicks med våra vänner? Hur skulle männen reagera om de aldrig fick säga emot sin fru och aldrig få säga sina åsikter? För det är så vissa kvinnor i många u-länder lever. U-länder som inte är tillräckligt utvecklade för att kunna veta vad jämlikhet innebär eller vad det ens betyder.

 

Att födas upp i ett patriarkaliskt samhälle där männen har den politiska makten innebär att kvinnor inte kan alltid utbilda sig för de prioriterar sönernas utbildning före deras döttrars. Rädda barnen fick fram att år 2005 så fick var fjärde flicka i vissa u-länder aldrig gå ut grundskolan och fick sluta redan efter ett eller två år. Konsekvenserna till detta ledde till att fattigdomen ökade och därmed så blev den ekonomiska tillväxten sämre på grund av att kvinnorna inte fått en utbildning att försörja sig med.


I varje samhälle så sätter historien och sin egna kultur sin prägel på regler och uppfattningar. Kvinnor inom alla kulturer är underkuvade mannen. Religion är ett behov att fylla sin egen själsliga behov av en högre makt som påverkar personens handlingar och tankar. I Kristendomen så är exempelvis tron på att mannen skapades först och kvinnan var den som lockade mannen att äta av det förbjudna frukten som förknippades med synd. I Islam så bär kvinnan slöja för att hon anses vara en attraktionskraft som bär det sexuella beteendet och därför ska hon bete sig på ett visst sätt för att inte dra skam över sin familj och man. Något som man kan jämföra denna slags exempel med om kvinnors klädsel är de avgörande målet inom vissa svenska rättegångar när det gäller om våldtäkt där frågor om kvinnans klädsel kommer i fråga.

 

Kvinnors beteenden är viktiga för mäns heder. Kvinnan ska inte utmana sin man utan istället ska hon visa skam. I Oman så är kvinnans status väldigt lågt. Kvinnor där har inte så mycket att säga till om utan de måste bara acceptera den kulturen de är födda i. När det gäller äktenskap så oftast deras äktenskap arrangerat av både föräldrar och släktingar. Äktenskapen är inte så som det är i Europa där äktenskap är mellan två individer där det handlar om ett beslut som de själva tar. Förutom arrangerade äktenskap i Oman så kan det även förekomma en sorts av ekonomisk transaktion som kallas för ett brudpris. Det är ett pris som brudgummens familj får överföra till brudens. Oftast är det som ett tag för att de då ”fått” deras dotter. Denna sorts av brudpris förekommer oftast i det partilinjära samhällen där försörjningen är av jordbruk eller boskapsskötsel. I Oman funkar det så att om man är i ett äktenskap så ingår det ett äktenskapskontrakt mellan två män och det är brudgummen och brudens far. Om kvinnan vill skilja sig vid ett senare tillfälle så får hon göra det fast med väldigt goda skäl medan mannen kan få skilsmässa utan att behöva ange skäl och med omedelbar verkan. Något som vi i Sverige kan tycka är väldigt konstigt med tanke på att kvinnor har samma rättigheter som männen har när det gäller skilsmässa frågor.

 

Bryter kvinnan sin äktenskapskontrakt i Oman så kan det förekomma hedersmord. Så kallas mordet på en kvinna som ”förnedrat” sin man och dragit skam över sin familj. Detta kan orsakas av att kvinnan har haft ett olagligt beteende genom att en gift kvinna kan ha haft ett sexuellt umgänge med en annan person än sin make. Hedersmord är något som idag inte ska förekomma. Det finn inget land där detta är tillåtet. Men hedersmord är inte något som man kan relatera till specifika kulturella grupper eller religioner utan bara inom starka partilinjära samhällen. Många kvinnor i ett sådant samhälle lever idag i stor rädsla för sitt liv. Och hur ska man kunna förhindra att detta ska hända? Inom dessa samhällen så borde majoritetspolitiken regera och tala för folkets rättvisa. Kvinnor borde stå upp för sig själva och bedöma själv vad som är rätt och fel. Så våra liv påverkas stort på vilka samhällen vi föds in till. En kvinna i Oman har inte samma rättigheter som en kvinna som föds i Sverige exempelvis där vi är mer självständiga, tar mer för oss och vågar säga emot även om vår röst inte alltid hörs så har vi rätt att tala ut om våra känslor och tankar.

Skillnaderna mellan kvinnors livsstilar är stort mellan i-länderna och u-länderna. Frågan är sedan hur kvinnorna i u-länderna ska kunna ändra på sin kultur och livssätt i ett patriarkaliskt samhälle? Hur ska kvinnor få sin röst hörd i ett mansdominerat land? Hur ska de få männen att förstå kvinnornas orättvisa liv? Jag personligen tror att Media har ett stort påverkan på människor. Media har lika stort påverkar på människor som religion och politik har. Om media som exempelvis tidningar och radio koncentrerar sig mer på att vara sända ut informativa nyheter och propaganda om dessa orättvisor i världen om just kvinnor som blir hedersmördade eller kvinnor som tvingas gifta sig med en okänd man så skulle detta nå ut till folket lite mer och på detta sätt så skulle det kanske öppna många kvinnors och mäns ögon på vad de håller på med med vår mänsklighet. Vart de håller på att ta vägen. Att döda sin egen dotter för att hon råkade bli kär i en man från en annan kultur ska inte hända. Detta borde gå emot deras moral och värdighet. Att sedan säga att det kallas för heder är sjukt!. Inget inom mord på en annan människa tyder på heder. Vart kommer vår värld ta vägen om vi forsätter i samma spår som vi gör just nu inom vissa kulturer? Varför låter vi männen bestämma över kvinnor? Ska det inte vara at alla är lika värda? Bidrar inte vi med lika mycket i denna värld? För jag menar män skulle inte vara något utan oss kvinnor och vi kvinnosr skulle inte vara något utan männen så varför bara inte enas om en gemensam värld?
Det ska vara lika oavsett kön.

Gil power!  :)





Kommentarer
Postat av: Joakim

Utmärkt att ni uppmärksammar dessa hemska förhållanden. Kan inte annat än att hålla med. Men det räcker inte. Vi måste hjälpa till att driva igenom förändring.



Skrev faktiskt precis själv om en besläktat fenomen, nämligen om hur kvinnoförtrycket sanktioneras av religion.

2010-11-28 @ 15:31:22
URL: http://joakimwendell.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0